In 2012 gaf de provincie opdracht om het DNA van een aantal kustdorpen in Noord Holland te onderzoeken waaronder Wijk aan Zee. Twee dingen sprongen in het oog: Het Tata Steel Chess Tournament en de vele restaurants en eetgelegenheden. Hiermee onderscheidt Wijk aan Zee zich echt van andere dorpen.

Op 16 september 2012 werd ‘Dorp in de Markt’ georganiseerd, op initiatief van Cultureel Dorp. De markt, dat is traditioneel een plaats waar mensen elkaar ontmoeten en dingen uitwisselen. Niet alleen koopwaar, maar ook informatie, nieuwtjes en sociale aangelegenheden. Tijdens ‘Dorp in de Markt’ werd door de TIP (Toeristen Informatie Punt) onderzoek gedaan naar wat de mensen van Wijk aan Zee misten in hun dorp. Het resultaat van dit onderzoek was heel divers, maar wat vooral opviel: de behoefte elkaar te ONTMOETEN.

Dat gegeven werd de basis van de Smaakmarkt. Een schat aan mensen, al of niet behorend bij organisaties zoals de TIP, SaWaZ, Cultureel Dorp en de gemeente Beverwijk, stak de koppen bij elkaar.  En, zoals het gaat in Wijk aan Zee, als er dan toch een markt komt, dan maar goed: dan maar elke zomer vrijdagavond, acht weken op een rij. Dan maar gelijk voor het hoogst haalbare gaan!
Het is die samenwerking, die onbaatzuchtige inzet van vrijwilligers met diverse achtergronden, die connectie met het publiek, die verbondenheid met en onder de deelnemers, die de Smaakmarkt zo bijzonder maakt. Niet alleen in het ontstaan, maar ook in de uitvoering. En het publiek is daar onderdeel van. Dat is waarom de mensen in Wijk aan Zee het hele jaar halsreikend uitkijken naar de Smaakmarkt. En dat is waarom mensen vanuit de wijde omgeving acht weken lang op vrijdagavond naar Wijk aan Zee trekken. Het is die samenwerking, die zo’n bijzondere, unieke sfeer creëert.

In 2018 vindt alweer de 6e editie plaats. Volgens het bekende recept, met een mooie mix van vertrouwde gezichten en nieuwe verrassingen. We starten op 6 juli en gaan er 8 weken lang een geweldig evenement van maken. Tot dan!

SaWaZ-button
* Je vindt er producten die op het land groeien, die vaak zelf gemaakt zijn,die op een bijzondere manier gepresenteerd worden en die ter plekke genuttigd kunnen worden.

* Je vindt er gerechten van de plaatselijke horeca. De heerlijkste hapjes en drankjes, uit verschillende culturen, elke keer weer een verrassing!

* Je vindt er muziek en vermaak en we kunnen elkaar ontmoeten, als vanouds op het dorpsplein, samen eten, samen genieten!

balk

TIP-button2deelnemers-button2016